Zupa-krem ze szparagów i słodkiego ziemniaka

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa-krem ze szparagów nieco inna niż znamy - ze słodkim ziemniakiem i nutką azjatyckich przypraw

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - szparagi zielone: 1 pęczek
    - słodki ziemniak: 1 sztuka
    - bulion warzywny: 1.5 litra
    - szalotka: 2 sztuki
    - czosnek ząbki: 2 ząbki
    - imbir świeży posiekany: 0.5 łyżeczki
    - pasta curry zielona: 1 łyżeczka
    - curry w proszku: 1 łyżeczka
    - oliwa: 1 łyżka
    - śmietana kremówka: 2 łyżki
    - sól: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa-krem ze szparagów i słodkiego ziemniaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szalotki obrać i pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać i drobno posiekać. Imbir obrać ze skórki i również drobno posiekać. W garnku rozgrzać na średnim ogniu oliwę, dodać szalotki, czosnek i imbir, smażyć kilka minut do zeszklenia. Dodać bulion, słodkiego ziemniaka obranego ze skórki i pokrojonego w niedużą kostkę oraz przyprawy, posolić, gotować ok. 5 minut.
  • 2. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, pokroić w kilkucentrymetrowe kawałki, odkładając główki oddzielnie (do dekoracji). Pokrojone szparagi dodać do zupy i gotować kolejne 5 minut.
  • 3. Główki szparagów zblanszować w lekko osolonej, wrzącej wodzie, w oddzielnym, małym garnuszku (gotować ok. 2 minut), a następnie odsączyć na sicie.
  • 4. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować, dodać śmietankę, wymieszać i jeszcze chwilę gotować.
  • 5. Zupę podawać udekorowaną zblanszowanymi główkami szparagów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować