Zupa-krem ze szpinaku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Od 15 lat pracuję jako kelner w motelu. Prywatnie lubię gotować i wymyślać nowe potrawy. Krem ze szpinaku to mój pomysł.

Składniki:

  • ● 1 kg świeżego szpinaku
    ● 3 ząbki czosnku
    ● 1 łyżka masła
    ● 1 l bulionu (może być z kostki)
    ● 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
    ● szczypta soli i pieprzu
    ● 3 łyżki świeżego soku z cytryny
    ● 200 ml śmietany 18-proc.
    ● 4 grube kromki bułki paryskiej

Zupa-krem ze szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa-krem ze szpinaku 1. Szpinak dokładnie myjemy,
    przebieramy, duże liście siekamy
    na mniejsze kawałki.
    Wkładamy do garnka, zalewamy
    bulionem, dodajemy obrany
    czosnek i gotujemy około
    25 minut.
  • Zupa-krem ze szpinaku 2. Szpinak i czosnek przekładamy
    do blendera, wlewamy
    łyżkę wazową wywaru i miksujemy
    na puree. Możemy też
    zmiksować szpinak w garnku,
    wtedy jednak odlewamy część
    wywaru.
  • Zupa-krem ze szpinaku 3. Do masy szpinakowej dodajemy
    do smaku sok z cytryny,
    gałkę muszkatołową, doprawiamy
    solą i pieprzem, zaciągamy
    śmietaną, mieszamy
    i zagotowujemy.
  • Zupa-krem ze szpinaku 4. Bułkę kroimy w niedużą
    kostkę. Na patelni, na niewielkim
    ogniu, roztapiamy masło,
    wrzucamy bułkę, opiekamy
    tak długo, aż nabierze lekko
    złotego koloru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2008

Komentarze

Podobne przepisy