Piękny kolor i świetny smak. Chyba najlepszy warzywny krem jaki udało mi się przygotować. Z dodatkiem grzanek serowych jest przepyszna. Bardzo polecam!
Składniki:
Zupa:
1,2 kg zielonej cukinii
250g świeżego szpinaku
1 średni ziemniak
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 kostka rosołowa (lub szklanka domowego bulionu)
1 łyżka masła
3 listki laurowe
kilka ziarenek pieprzu
szczypta płatków chili
sól, pieprz mielony
olej do smażenia
Grzanki serowe:
1 bułka z ziarnami
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
2 łyżki startego ostrego sera (np. Grana Padano)
Zupa krem ze szpinaku i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zupa:
W dużym garnku rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną cebulę z listkami, pieprzem i chili. Cukinię umyć, pokroić w kostkę razem ze skórką. Ziemniaka obrać, pokroić w drobną kostkę. Cukinię i ziemniaka dodać do cebuli, podsmażyć.
2.Kostkę rosołową rozpuścić w szklance wody, dodać do warzyw i podlać gorącą wodą tak, by lekko je przykrywała.
3.Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać posiekany czosnek, podsmażyć. Wrzucić opłukane liście szpinaku, poddusić. Miękki szpinak dodać do garnka, zagotować.
4.Następnie zmiksować zupę blenderem na gładki krem, doprawić solą i pieprzem Jeśli jest zbyt gęsta, dodać wody i ponownie przyprawić do smaku. Podawać gorącą, z dodatkiem grzanek serowych.
5.Grzanki:
Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać ząbek czosnku (w łupince, lekko rozgnieciony dłonią lub szerokim nożem), przesmażyć ok. minuty, wyjąć czosnek. Bułkę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, smażyć aż będzie rumiana i chrupiąca. Posypać drobno startym serem, wymieszać.
Komentarze