Zupa krem ziemniaczano-serowy

4.51 (159 ocen)

  • 30 min

Zupa krem tym razem ziemniaczano-serowa, na bazie sera pleśniowego, o smaku lekko czosnkowym. Podawana z grzankami z chleba tostowego o smaku ziół prowansalskich, jest idealna na zimowy obiadek

  • 30 min

Składniki:

  • • 6 ziemniaków
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oliwy
    • 200 g sera pleśniowego
    • 1/2 szklanki śmietanki 30%
    • sól, pieprz do smaku
    • natka pietruszki
    • 4 kromki chleba tostowego
    • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    • 2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.51 (159 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem ziemniaczano-serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Cebulę obrać i pokroić w kostkę, po czym przesmażyć na oliwie. Dodać posiekany czosnek.
    • Zalać ok 1,5 litra wody gorącej, lekko posolić.
    • Wrzucić obrane ziemniaki, pokrojone w kostkę i gotować, aż będą miękkie.
    • Dorzucić ser pokrojony w kostkę, zagotować, aż się rozpuści.
    • Zmiksować zupę blenderem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać ze śmietanką.
    • Chleb tostowy pokroić w kostkę, wymieszać z ziołami prowansalskimi i podsmażyć na maśle.
    - Zupę podawać posypaną gruboziarnistym pieprzem i natką pietruszki z grzankami z chleba.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować