Zupa paprykowa z fasolką zabielana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużego garnka (5l) wlewamy do połowy wody i gotujemy przez 10 min kość lub porcję. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę i pietruszkę w pół talarki. Cebulę w kostkę i czosnek w talarki. Wszystko wrzucamy do garnka wraz z selerem, pietruszką, zielem angielskim, solą i pieprzem oraz majerankiem. gotujemy aż warzywa zmiękną ok 15 min. Jeśli fasolka jest długa to kroimy ją na cm paski, wrzucamy do garnka. Paprykę w większą kostkę i wraz z zalewą (tak ok 1 szkl.) wrzucamy do garnka. Wyjmujemy kość lub porcję rosołową, obieramy z mięsa i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Gotujemy jeszcze przez 10 min. Odstawiamy garnek i wtedy wlewamy śmietanę. Doprawiamy vegetą oraz solą i pieprzem jeśli jest za mało. GOTOWE, SMACZNEGO
Komentarze