Bardzo aromatyczny bulion z kaczki zaserwowany z makaronem, kaczką kiełkami i ziołami przeniesie nas swoim smakiem do Azji, polecam naprawdę warto skosztować!
2 godz.
Składniki:
1 kaczka
2-3 cebule dymki
6 plasterków imbiru
5 ziaren kardamonu
½ gwiazdki anyżu (można więcej ale my za nim nie przepadamy )
1 łyżeczka ziaren kolendry
5 goździków
2 ząbki czosnku
2-3 łyżeczki cukru
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżeczki soli
Marynata:
3 łyżki sosu sojowego
½ łyżeczki przyprawy 5 smaków
Dodatkowo
Kiełki fasoli ( u mnie lucerny )
Makaron pho
Natka kolendry
Imbir
Limonka
Chilli
Szczypiorek
Zupa pho z kaczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę myjemy, osuszamy – wycinamy z niej filety, odkładamy. Z korpusu ściągamy część skóry (aby wywar nie był zbyt tłusty) o tak przygotowany przekładamy do garnka.
Zalewamy go wodą, tak aby przykryła kaczkę, Dodajemy do niej pokrojoną dymkę, czosnek. Na sucha patelnie przekładamy wszystkie przyprawy i prażymy je przez 1-2 minuty.
Uprażone przyprawy dodajemy do garnka z kaczką i gotujemy wszystko na wolnym ogniu jak rosół tj. około 4 godzin. Filety z kaczki marynujemy w sosie sojowym i przyprawie 5 smaków minimum 30 minut.
Filety osuszamy na ręczniku papierowym a następnie przekładamy na patelni (skora do dołu ) i smażymy ją 8 minut z jednej strony a następnie około 5 minut z drugiej. Usmażoną kaczkę przekładamy na deskę i zostawiamy aby odpoczęła.
Kroimy ją w cienkie plasterki. Makaron przygotowujemy wg, wskazówek na opakowaniu. Chilli i szczypiorek siekamy.
Ugotowaną zupę przecedzamy przez sitko. Do miseczek nakładamy makaron i plasterki kaczki, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy posiekaną chilli, imbir, a także garść kiełków, szczypiorku i kolendry, skrapiamy odrobiną soku z limonki i serwujemy gorące, smacznego ; )
Komentarze