Zupa pieczarkowa z ziemniakami i kaszą jęczmienną

4.49 (154 ocen)

  • 40 min

...

  • 40 min

Składniki:


  • 300 g pieczarek
    1,5 l bulionu warzywnego
    4 ziemniaki
    3 łyżki kaszy jęczmiennej
    2 łyżki masła
    100 ml kwaśnej śmietany
    50 ml słodkiej śmietany
    Sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa pieczarkowa z ziemniakami i kaszą jęczmienną 2 1. Opłukaną kaszę zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu. Po 20 min wrzucić umyte ,obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować kolejne 20 min.
  • Zupa pieczarkowa z ziemniakami i kaszą jęczmienną 3 2. W tym czasie oczyścić pieczarki ,opłukać ,pokroić w plasterki i dusić na maśle 12 min ,aż woda odparuje. Wrzucić do zupy i gotować 10 min (opcjonalnie dodać pokrojone w kostkę warzywa gotowane w bulionie). Wlać słodką i kwaśną śmietanę ,wcześniej wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem ,doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować