Zupa po tajsku z dynią i nalesniki z kaszy gryczanej

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kto nie lubi nalesników, a połączone z zupą tajską są naprawde wyśmienite :)

  • 30 min

Składniki:

  • dynia (nieduży kawałek)
    pomidory (5 sztuk)
    cukinie (2 małe)
    kawałek pora
    świeży imbir (ok. 2cm)
    czosnek (2 ząbki)
    świeża kolendra
    zielona pietruszka
    mleko kokosowe (400ml)
    kurkuma (kilka szczypt)
    chili w płatkach
    sos sojowy tamari lub shoyu (sklepy eco)
    ksylitol (ewentualnie cukier)
    sól
    szlachetna oliwa lub masło klarowane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa po tajsku z dynią i nalesniki z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w cząstki. Dynię obierz, pokrój w kostkę. Imbir i czosnek obierz i pokrój bardzo drobno. W szybkowarze rozpuść 3 łyżki masła klarowanego lub wlej oliwę. Wrzuć imbir, czosnek i płatki chili (niedużo!). Po chwili dodaj dynię, kurkumę i podduś do miękkości podlewając niewielką ilością wody. Kiedy dynia zmięknie wrzuć pomidory, pokrojonego drobno pora i duś dalej. Następnie wlej 1,5 szklanki wody lub tyle ile lubisz i dodaj pokrojoną w dużą kostkę cukinię. Gotuj krótko, tak by cukinia nie straciła koloru. Wlej mleko kokosowe, dopraw do smaku solą, sosem sojowym i zrównoważ smak szczyptami ksylitolu (lub cukru). Dodaj pokrojoną zieloną pietruszkę i kolendrę. Świeża kolendra dodaje tej potrawie niezwykłego smaku i aromatu.

    Podaje ją wraz z usmazonymi nalesnikami z kaszy gryczanej niepalonej.

    Smacznego ! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować