Zupa pokrzywowo-szczawiowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Najlepiej przygotować ją z młodej, majowej pokrzywy

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Na wywar
    - 700 g chudych żeberek
    - 10 dag swojskiej kiełbasy
    - 1 marchew
    - 1 pietruszka
    - kawałek selera
    - gałązka lubczyku

    - 2 duże garście szczawiu
    - 1 średnia garść liści młodej pokrzywy
    - 2 łyżki posiekanego koperku
    - 5 ziemniaków
    - 3 łyżki śmietany
    - 2 jajka ugotowane na twardo
    - 1 łyżeczka masła
    - 1 łyżeczka mąki
    - 1 łyżka przyprawy typu Vegeta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pokrzywowo-szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka zalać wodą (ok. 2,5 l). Zagotować, przyprawić połową Vegety. Gotować do miękkości. Uzupełnić wrzątkiem wodę, która wparowała. Dodać marchew, pietruszkę i selera. Kiedy będą prawie miękkie, wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kiełbasę (ja wrzucam w kawałku). Doprawić resztą Vegety. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wrzucić grubo posiekany szczaw, drobno posiekaną pokrzywę i gałązkę lubczyku. Gotować ok. 10 min. Zaprawić śmietaną. Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Zalać ją odrobiną gorącej zupy. Całość przelać do garnka z zupą. Wrzucić posiekany koperek i pokrojone jajka. Ewentualnie doprawić jeszcze szczyptą soli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować