Zupa pokrzywowo-szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka zalać wodą (ok. 2,5 l). Zagotować, przyprawić połową Vegety. Gotować do miękkości. Uzupełnić wrzątkiem wodę, która wparowała. Dodać marchew, pietruszkę i selera. Kiedy będą prawie miękkie, wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kiełbasę (ja wrzucam w kawałku). Doprawić resztą Vegety. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wrzucić grubo posiekany szczaw, drobno posiekaną pokrzywę i gałązkę lubczyku. Gotować ok. 10 min. Zaprawić śmietaną. Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Zalać ją odrobiną gorącej zupy. Całość przelać do garnka z zupą. Wrzucić posiekany koperek i pokrojone jajka. Ewentualnie doprawić jeszcze szczyptą soli.
Komentarze