Zupa pokrzywowa

4.5 (173 ocen)

  • 30 min

Wiosenna zupa: pyszna i bardzo zdrowa.

  • 30 min

Składniki:


  • mała reklamówka młodych listków pokrzyw
    pęczek natki pietruszki
    pęczek zielonych pędów cebuli
    4 ziemniaki
    1 l bulionu drobiowego
    100 ml śmietany
    jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pokrzywowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Listki pozbawiamy ogonków. Robimy to w rękawiczkach, żeby się nie poparzyć. Listki opłukujemy i wrzucamy na minutę do wrzątku. Następnie odcedzamy i drobno siekamy. Natkę pietruszki i pędy cebuli również siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Razem z pokrzywami, natką pietruszki i pędami cebuli wrzucamy je do bulionu drobiowego i gotujemy około 10 minut od momentu zagotowania się. Na końcu dolewamy śmietanę. Całość rozdrabniamy blenderem na gładki krem. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Możemy ją też udekorować kleksami ze śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować