mała reklamówka młodych listków pokrzyw
pęczek natki pietruszki
pęczek zielonych pędów cebuli
4 ziemniaki
1 l bulionu drobiowego
100 ml śmietany
jajka ugotowane na twardo
Zupa pokrzywowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Listki pozbawiamy ogonków. Robimy to w rękawiczkach, żeby się nie poparzyć. Listki opłukujemy i wrzucamy na minutę do wrzątku. Następnie odcedzamy i drobno siekamy. Natkę pietruszki i pędy cebuli również siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Razem z pokrzywami, natką pietruszki i pędami cebuli wrzucamy je do bulionu drobiowego i gotujemy około 10 minut od momentu zagotowania się. Na końcu dolewamy śmietanę. Całość rozdrabniamy blenderem na gładki krem. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Możemy ją też udekorować kleksami ze śmietany.
Komentarze