Nie mogliśmy zdecydować się na zupę...wahaliśmy się między pomidorową a ogórkową, więc poszliśmy na kompromis i połączyliśmy obie. Wyszło bardzo smacznie.
50 min
Składniki:
4 ogórki kiszone
2 marchewki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
500 ml przecieru pomidorowego
700 ml bulionu warzywnego
110 g drobnego makaronu (u nas cavatelli)
1 liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
Zupa pomidorowo-ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Posiekaną cebulę i starte na dużych oczkach ogórki i marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na maśle, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, gotujemy 30 min pod przykryciem na małym ogniu. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, wsypujemy makaron, gotujemy do jego miękkości. Zestawiamy z ognia, zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Komentarze