Zupa pomidorowo-paprykowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obieramy na tarce, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w cienkie paseczki. Skrzydełka zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie oraz marchew. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy paprykę i pomidory, które najpierw drobno kroimy. Pod koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki. Gdy mięso jest już miękkie, wyciągamy, obieramy z kości i wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i papryką do smaku.
Przygotowujemy grzanki: czosnek przeciskamy przez praskę, chleb nacieramy czosnkiem i smarujemy oliwą, kroimy w kostkę i obsmażamy na gorącej patelni na złoto. Podczas smażenia posypujemy ziołami prowansalskimi.
Grzanki układamy na zupie bezpośrednio przed podaniem.
Komentarze