zupa pomidorowo-paprykowa z grzankami

4.5 (160 ocen)

pyszna rozgrzewająca zupa z chrupiącym dodatkiem

Składniki:

  • 1/2 puszki pomidorów w kawałkach,
    1 mała czerwona papryka,
    1 marchew,
    4 skrzydełka,
    1 łyżka koncentratu pomidorowego,
    1 l wody,
    sól, pieprz, szczypta słodkiej i ostrej papryki,
    natka pietruszki,
    liść laurowy,
    3 ziela angielskie
    Na grzanki:
    2 kromki chleba, oliwa z oliwek, 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie,
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowo-paprykowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obieramy na tarce, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w cienkie paseczki. Skrzydełka zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie oraz marchew. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy paprykę i pomidory, które najpierw drobno kroimy. Pod koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki. Gdy mięso jest już miękkie, wyciągamy, obieramy z kości i wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i papryką do smaku.
    Przygotowujemy grzanki: czosnek przeciskamy przez praskę, chleb nacieramy czosnkiem i smarujemy oliwą, kroimy w kostkę i obsmażamy na gorącej patelni na złoto. Podczas smażenia posypujemy ziołami prowansalskimi.
    Grzanki układamy na zupie bezpośrednio przed podaniem.

Porady

dla złagodzenia smaku można dodać śmietanę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować