Zupa pomidorowa na bogato

0 (0 ocen)

Pomidorowa zupa obfitości. Wśród składników znajdują się m. in. kalafior, soja i dynia. Potrawa o bogatym aromacie, z przyjemną śmietankową nutą. Zupa najlepiej smakuje podana z makaronem.

Składniki:

  • Dodatek:
    250 g makaronu jajecznego – nitki

    Zupa:
    400 g miąższu dyni
    1 nieduży kalafior (400 g)
    2 duże marchewki (2 x 150 g)
    ¼ średniego selera (100 g)
    1 średnia biała cebula (100 g)
    100 g suchej soi
    3 łyżki oliwy
    1 szklanka śmietanki 12%
    5 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego (1 i ¼ L)
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 liście laurowe
    6 kulek ziela angielskiego
    1 kopiasta łyżeczka czubrycy suszonej
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz kolorowy mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Ciasta Przystawki

Zupa pomidorowa na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soję moczyć przez noc w wodzie, następnie ugotować bez dodatków smakowych (20 – 30 min) i odcedzić.
  • Zupa pomidorowa na bogato 2. W garnku rozgrzać oliwę, dodać obraną i posiekaną cebulę, wsypać czubrycę i kolendrę. Smażyć 2 – 3 min, mieszając.
  • Zupa pomidorowa na bogato 3. Marchewkę oraz seler obrać i drobno pokroić, oczyszczony kalafior podzielić na małe kawałki. Rozdrobnione warzywa dołożyć do zawartości garnka i krótko przesmażyć.
  • Zupa pomidorowa na bogato 4. Następnie dodać dynię pokrojoną w kostkę, także chwilę podgrzewać, po czym zalać bulionem.
  • Zupa pomidorowa na bogato 5. Gdy płyn zacznie wrzeć, dodać koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę kolorowego pieprzu. Gotować do miękkości składników (15 – 20 min).
  • Zupa pomidorowa na bogato 6. Do zupy wlać śmietankę i dodać soję – ponownie doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować. Potrawę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
  • Zupa pomidorowa na bogato 7. Zupę podawać z makaronem ugotowanym wg instrukcji na opakowaniu.

Porady

Do przygotowania potrawy użyłam czubrycy w formie gotowej mieszanki ziołowej o następującym składzie - cząber górski 40%, oregano, lubczyk, czosnek, natka pietruszki (w różnych proporcjach).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować