Zupa pomidorowa na smażonych pomidorach

4.48 (143 ocen)

  • 45 min

Moja wersja tej popularnej zupy. Ja gotuję ją na drobiu, przeważnie na mięsku z indyka i dodaję przesmażone pomidory, jeśli jest lato to świeże, a potem z puszki.

  • 45 min

Składniki:

  • 300 g mięsa z indyka, np. kawałek udka czy piersi
    3-4 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    kawałek selera
    2 liście laurowe
    4-5 kulek ziela angielskiego
    500 g krojonych świeżych pomidorów lub z puszki
    3-4 łyżki pasty pomidorowej, może być dobry koncentrat pomidorowy
    1 cebula
    trochę oleju do smażenia
    2 gałązki świeżego tymianku
    natka pietruszki
    sól, pieprz, cukier
    crème fraîche lub kwaśna śmietana
Wystaw ocenę:

4.48 (143 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa na smażonych pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlej ok. 2-3 l wody, wrzuć mięso indyka, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Wywar gotuj na bardzo małym ogniu, cały czas zbieraj szumowiny. Warzywa umyj, obierz, pokrój w kawałki. Po 15 minutach gotowania wywaru wrzuć warzywa (oprócz pomidorów).
  • 2. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelnię wlej odrobinę oleju i rozgrzej ją, wrzuć cebulę i smaż ją, aż się zeszkli. Potem dodaj pomidory i pastę pomidorową. Całość smaż na wolnym ogniu jakieś 5-8 minut, pomidory powinny się rozpadać. Dodaj do zupy. Pogotuj całość jakieś 10 minut. Mięso można wyciągnąć i oddzielić od kości i rozdrobnić lub pokroić, potem ponownie wrzucić do zupy.
  • 3. Tymianek i natkę pietruszki posiekaj i na sam koniec wrzuć do zupy. Zupę dopraw też solą, pieprzem i cukrem. Serwuj z makaronem lub ryżem i kleksem crème fraîche lub kwaśnej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować