Moja wersja tej popularnej zupy. Ja gotuję ją na drobiu, przeważnie na mięsku z indyka i dodaję przesmażone pomidory, jeśli jest lato to świeże, a potem z puszki.
45 min
Składniki:
300 g mięsa z indyka, np. kawałek udka czy piersi
3-4 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
2 liście laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego
500 g krojonych świeżych pomidorów lub z puszki
3-4 łyżki pasty pomidorowej, może być dobry koncentrat pomidorowy
1 cebula
trochę oleju do smażenia
2 gałązki świeżego tymianku
natka pietruszki
sól, pieprz, cukier
crème fraîche lub kwaśna śmietana
Zupa pomidorowa na smażonych pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlej ok. 2-3 l wody, wrzuć mięso indyka, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Wywar gotuj na bardzo małym ogniu, cały czas zbieraj szumowiny. Warzywa umyj, obierz, pokrój w kawałki. Po 15 minutach gotowania wywaru wrzuć warzywa (oprócz pomidorów).
2.Cebulę pokrój w kostkę. Na patelnię wlej odrobinę oleju i rozgrzej ją, wrzuć cebulę i smaż ją, aż się zeszkli. Potem dodaj pomidory i pastę pomidorową. Całość smaż na wolnym ogniu jakieś 5-8 minut, pomidory powinny się rozpadać. Dodaj do zupy. Pogotuj całość jakieś 10 minut. Mięso można wyciągnąć i oddzielić od kości i rozdrobnić lub pokroić, potem ponownie wrzucić do zupy.
3.Tymianek i natkę pietruszki posiekaj i na sam koniec wrzuć do zupy. Zupę dopraw też solą, pieprzem i cukrem. Serwuj z makaronem lub ryżem i kleksem crème fraîche lub kwaśnej śmietany.
Komentarze