Zupa pomidorowa z zieloną papryką

0 (0 ocen)

Mała zmiana do klasycznej pomidorówki

Składniki:

  • 1.5 l bulionu drobiowego (lub warzywnego)
    1/2 łyżeczeki mielonego kminu rzymskiego
    ząbek czosnku
    puszka pokrojonych pomidorów
    1-2 zielone papryki
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka czarnego pieprzu
    sól (najlepiej himalajska)
    1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
    100 g tartego żółtego sera
    tosty/grzanki do podania

Zupa pomidorowa z zieloną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli bulion został ugotowany na kurczaku to ugotowane mięso oddziel od kości i posiekja drobniutko i wrzuć do bulionu.
    Dodaj posiekany ząbek czosnku, pokrojoną paprykę i pomidory z puszki (razem z wodą).
  • 2. Przypraw i podgotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
    Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy.
  • 3. Zupę można zblenderować i podawać jako krem, posypaną żółtym serem i grzankami lub tostami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy