Zupa pomidorowa z bazylią i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki obieramy i kroimy na kawałki. Rosół przelewamy do garnka, dodajemy marchewkę i gotujemy. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż się zeszklą. Dodajemy pokrojone pomidory oraz suszone zioła: bazylię i tymianek. Dusimy razem tak długo, aż pomidory się rozgotują.
2. Potem przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się pestek i skórek z pomidorów. Dodajemy do rosołu i gotujemy wszystko przez ok. 10 minut. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Przekładamy makaron do talerza, zalewamy gorącą zupą i posypujemy drobno posiekaną świeżą bazylią.
Komentarze