Zupa pomidorowa z chińską nutą

4.5 (175 ocen)

Pyszna zupa pomidorowa o lekko orientalnym smaku.

Składniki:

  • na bulion:
    4-5 pałek z kurczaka,
    ok. 1,5 litra wody,
    100-150 g mieszanki chińskiej,
    sól, curry, kurkuma,
    oraz :
    1 średnia cebula,
    4-5 świeżych pomidorów,
    puszka pomidorów,
    1 łyżka przecieru pomidorowego,
    olej kokosowy do podsmażenia,
    drobny makaron ( u mnie ok.70 g kokardek),
    świeżo mielony pieprz, chili w proszku,
    szczypiorek do posypania,
    olej kokosowy (opcjonalnie),
    kilka kropel sosu sojowego (opcjonalnie),
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa z chińską nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. bulion:
    Pałki z kurczaka zalać woda i gotować na wolnym ogniu około 30 min, następnie dodać mieszankę chińską,sól, curry, kurkumę, i gotować dalej około 40 min. Po tym czasie wyciągnąć mięso, obrać i pokroić.
    Cebulę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obierać ze skórek, pokroić w kostkę. Cebulę i pomidory podsmażyć na oleju kokosowym, dodać pomidory z puszki, koncentrat, dusić na wolnym ogniu około 45 min co jakiś czas mieszając aż pomidory prawie całkowicie odparują.
    Gotowe pomidory przełożyć do bulionu, chwilkę podgotować, dodać łyżeczkę oleju kokosowego, a następnie wszystko zmiksować razem z chińskimi warzywami ( trochę można wyciągnąć do dekoracji). Do gotowej zupy dodać pokrojone mięso oraz makaron ugotowany al dente ( makaron należy przelać zimną woda). Zupę przyprawić według uznania. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować