ZUPA POMIDOROWA Z KREWETKAMI

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pomidorowa inaczej

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
    1 por + łyżka masła
    1 młoda cukinia
    20 dag krewetek
    ½ szklanki ugotowanego na sypko ryżu
    pieprz czarny, chilli, sól, liść laurowy, kostka warzywna

    Dekoracja:
    gesty jogurt naturalny lub śmietana
    świeża kolendra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie
    Krok 1
    Gotujemy ½ szklanki ryżu wg przepisu na opakowaniu.
    Krok 2
    Kroimy cukinię w plasterki i posypujemy solą na 10 min, przepłukujemy i układamy w piekarniku na 15 min aby się lekko przyrumieniła. Wyciągamy i odkładamy.
    Krok 3
    Zalewamy pomidory wrzątkiem na 5 min aby łatwiej ściągnąć skórkę. Kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Gotujemy aż pomidory zmiękną i miksujemy na gładką masę.
    Krok 4
    Na patelni dusimy na maśle pokrojony por (biała i zielona cześć) i dodajemy do zmiksowanych pomidorów razem z upieczoną cukinią i przyprawami.
    Następnie wrzucamy krewetki (przepłukane wrzątkiem) i gotujemy całość 15 min na wolnym ogniu aż wszystkie składniki się ładnie połączą i przejdą smakami.
    Na końcu dodajemy ½ szklanki ugotowanego wcześniej ryżu na sypko
    Krok 5
    Zupę nakładamy na talerze, dekorujemy łyżką jogurtu lub śmietany oraz drobno pokrojoną kolendrą.

Porady

Zupa powinna być pikantna

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować