Zupa pomidorowa z papryką

5 (188 ocen)

  • 60 min

Miała być zwykła pomidorowa... Ale ponieważ lubię doprawiać papryką ostrą i słodką, a słodkiej zabrakło pomyślałam, że może spróbować ze świeżą. Wyszła pyszna zupka!

  • 60 min

Składniki:

  • mały kawałek mięsa wieprzowego
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 papryka czerwona
    1 puszka pomidorów krojonych
    1/2 (250g) opakowania makaronu (u mnie kolanka, ale może być dowolny)
    1 płaska łyżeczka papryki ostrej
    1 łyżeczka bazylii
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka majeranku
    3-4 liście laurowe
    4-5 ziaren ziela angielskiego
    100 ml śmietany 30%
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i włożyć do garnka z zimną wodą (około 4 litry). Gotować na wolnym ogniu około 40-50 minut z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, pod koniec dodając marchewkę (w całości lub w plasterkach-jak kto lubi) i pietruszkę.
  • 2. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i krojone pomidory z puszki wraz z zalewą i przyprawiamy, po 5 minutach do wrzącej zupy wrzucamy makaron i wlewamy śmietankę. Gdy tylko zupa ponownie zawrze wyłączamy gaz i przykrywamy garnek, aby makaron "doszedł".

Porady

Zamiast mięsa wieprzowego możemy użyć, np drobiu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować