Miała być zwykła pomidorowa... Ale ponieważ lubię doprawiać papryką ostrą i słodką, a słodkiej zabrakło pomyślałam, że może spróbować ze świeżą. Wyszła pyszna zupka!
60 min
Składniki:
mały kawałek mięsa wieprzowego
2 marchewki
1 pietruszka
1 papryka czerwona
1 puszka pomidorów krojonych
1/2 (250g) opakowania makaronu (u mnie kolanka, ale może być dowolny)
1 płaska łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka bazylii
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka majeranku
3-4 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
100 ml śmietany 30%
Zupa pomidorowa z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć i włożyć do garnka z zimną wodą (około 4 litry). Gotować na wolnym ogniu około 40-50 minut z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, pod koniec dodając marchewkę (w całości lub w plasterkach-jak kto lubi) i pietruszkę.
2.Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i krojone pomidory z puszki wraz z zalewą i przyprawiamy, po 5 minutach do wrzącej zupy wrzucamy makaron i wlewamy śmietankę. Gdy tylko zupa ponownie zawrze wyłączamy gaz i przykrywamy garnek, aby makaron "doszedł".
Komentarze