Pyszna zupka na zimne dni. Wykorzystałam w niej resztki soczewicy, która pozostała mi z innego dania:)
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 biała część pora
- 2 ząbki czosnku
- 3 puszki pomidorów krojonych wraz z zalewą
- 200 g soczewicy - może być mieszana albo tylko jeden rodzaj - u mnie biała i czerwona
- bazylia
- sól, pieprz , listki laurowe,, ziele angielskie
- 1 litr wody
Zupa pomidorowa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy , wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości wraz z listkami laurowymi, zielem angielskim i czosnkiem. Kiedy warzywa zmiękną wyjmujemy je ( lub nie jesli tak lubicie) a do wywaru wrzucamy zawartość puszek z pomidorami czyli pomidory wraz z zalewą. Chwilę gotujemy i dodajemy opłukaną soczewicę. Gotujemy około 30 min. Zupę doprawiamy do smaku i dekorujemy listkami bazylii. Można ją jeść z makaronem albo bez gdyż jest gęsta.
Komentarze