Zupa pomidorowa z soczewicą

0 (0 ocen)

Sycąca i smaczna zupa idealna na chłodniejsze dni.

Składniki:

  • 1 duża marchew
    1 pietruszka
    kawałek selera
    10 dag czerwonej soczewicy
    30 dag mięsa mielonego z indyka
    1 jajko
    1 łyżka kaszy manny
    1 słoik 340 gram przecieru pomidorowego
    2 łyżki masła
    przyprawy
    dodatkowo:
    dowolny makaron

Zupa pomidorowa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i kaszą manną, następnie dodać 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego i dokładnie wyrobić. Z powstałej masy mięsnej uformować malutkie klopsiki.
    Marchew, pietruszkę i seler pokroić w grubsze słupki i delikatnie przesmażyć na maśle, następne zalać 1,5 litra wody, dodać soczewicę, 1 łyżeczkę jarzynki, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, przykryć i gotować do miękkości soczewicy. Kiedy soczewica jest miękka z wywaru wyjąć marchewkę i pozostałe warzywa , a soczewicę zmiksować do zmiksowanej zupy dolać przecier pomidorowy i klopsiki, ponownie zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i włożyć wcześniej wyjętą marchew. Gdyby zupa była za gęsta, należy dolać 1 szklankę wody bo to nie ma być zupa krem.
    Makaron ugotować osobno w dużej ilości osolonego wrzątku po ugotowaniu odcedzić.
    Makaron ułożyć w talerzu i zalać gorącą zupą przed podaniem posypać zieleniną.

Komentarze

Podobne przepisy