Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z makaronem

4.5 (154 ocen)

Uważam, że pomidorówka na rosole drobiowym jest najsmaczniejsza. Nadmiar pomidorów malinowych wykorzystałam więc i tu: oprócz przecieru użyłam duszonych pomidorów. Jest na nie sezon, więc trzeba wykorzystać go w 100%.

Składniki:

  • 2 litry wody
    2 podudzia z kurczaka
    3 marchewki
    por
    3 łodygi selera naciowego
    3 listki laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    8 pomidorów dojrzałych
    łyżka oliwy
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    sól, pieprz i szczypta cynamonu
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy rosół: do zimnej wody wkładamy mięso, obrane i umyte warzywa:marchew, por i seler oraz zielę i liść laurowy. Gotujemy ok 2 godziny na bardzo małym ogniu.
  • 2. Pomidory obieramy i kroimy w kawałki. Cebulę i czosnek sięgamy w dobrą kostkę i smażymy na oliwie. Po ok. 5 minutach dodajemy pomidory i dusimy aż powstanie gęsty sos. Wówczas dodajemy przecier i przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cynamonu.
  • 3. Kiedy rosół jest gotowy wyciągamy z niego warzywa i mięso, dodajemy pomidory i blendujemy. Zupkę podaję z dowolnym makaronem, z klęskę z kwaśnej śmietany i świeżą bazylią.

Porady

Do zupy można dodać śmietanę 30% i zagotować. Mięso wykorzystuję do przygotowania pasztecików lub farszu do pierożki drożdżowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować