Zupa pomidorowa ze szpinakiem i chorizo
Składniki:
- 2 l bulionu wołowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 por ( biała część )
4 ziemniaki
150 g szpinaku
100 g kiełbasy chorizo
200 g przecieru pomidorowego
łyżeczka soli
łyżeczka domowej vegety
łyżeczka harissy
łyżka masła
Zupa pomidorowa ze szpinakiem i chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Cebulę posiekać , czosnek przecisnąć przez praskę , zeszklić na roztopionym maśle .
Pora umyć , pokroić w półplasterki , dodać na patelnię , smażyć ok. 3 minuty .
Zawartość patelni przełożyć do garnka , dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki .
Gotować 15 minut .
Po tym czasie dodać umyte , pozbawione ogonków liście szpinaku i gotować kolejne 15 minut .
Chorizo pokroić w kostkę , przesmażyć na suchej patelni .
Dodać do garnka z przecierem pomidorowym 5 minut przed końcem gotowania .
Zupę doprawić solą , vegetą i chorizo .
Podawać posypaną startym , żółtym serem .
Komentarze