Zupa Por-Kuku czyli Bardzo Szybka Porowa z kukurydzą

4.5 (149 ocen)

  • 40 min

Zupa dla tych, którzy nie boją się pikantnych potraw:)

  • 40 min

Składniki:

  • 1 średni por, puszka kukurydzy,4 pomidory,łyżka mąki, 2 łyżki masła, suszona bazylia ,ostra papryka ( chili, jalapeno) ,kostki rosołowe, śmietana 30%
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa por-kuku czyli bardzo szybka porowa z kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łatwy sposób na szybkie obranie pomidora ze skórki. 1. Umyty por pokroić na cienkie paseczki. Do garnka wrzucić troszkę masła i smażyć pokrojonego pora do czasu aż stanie się miękka.Oprószyć łyżką mąki i dalej chwilkę podsmażać. W osobnym naczyniu rozpuścić kostki rosołowe wg. przepisu .Na ok. 2 l wody daje 3 kostki. Rosołek wlać do garnka z porą.Dodać odsączoną kukurydzę.Gotować ok. 20 min.Dodać obrane ze skórki i pokrojone na ósemki pomidory.Gotować ok 5 min.Doprawić bazylią i ostrą papryczką. Na koniec dodać śmietanę 30 %.Smacznego.

Porady

Gdy zupkę jedzą dzieci ,odlewam część do osobnego garnka przed dodaniem papryczki. Aby łatwo obrać skórkę z pomidorów, wystarczy naciąć lekko pomidorka ( zrobić krzyżyk) i zalać gorącą wodą na parę minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować