Zupa porowa na wędzonce

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób

Najlepsza zupa porowa jaką miałam okazję gościć na swoim języku. Gładka, kremowa, o doskonałym przewodnim smaku wędzonki, wzbogacona ostrą papryką i chrupkimi grzankami. Kulinarne niebo!

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • -0,5 kg żeberek wędzonych
    -0,5 kg boczku wędzonego
    -1,5-2 litry wody
    -1 marchewka
    -1/4 selera
    -2 pietruszki
    -4 pory
    -1 cebula
    -1 duży ziemniak
    -250 ml śmietanki 12 %
    -sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa porowa na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, selera i pietruszki umyć i obrać.
    Obrane warzywa, żeberka i boczek zalać wodą i gotować na wolnym ogniu ok 1,5 godz..
  • 2. Po tym czasie wyjąć z wywaru mięso i marchewkę i odłożyć na talerz.
    Ziemniaka obrać i pociąż w plasterki.
    Cebulę i białe i jasnozielone części porów posiekać drobno.
    Posiekane warzywa smażyć ok 3-4 minuty na niewielkiej ilości oleju.
    Dodać je do wywaru i gotować ok 15 min na małym ogniu.
  • 3. Odstaw zupę by ostygła i zmiksuj partiami w blenderze (ok 2 min każdą partię) dodając śmietankę.

    Jeżeli chcesz zupę jeść od razu zmiksuj ją blenderem ręcznym (plastikowy/szklany może pęknąć od gorąca), wymieszaj śmietanę z odrobiną zupy i dopiero dodaj (dzięki temu się nie zważy).
    Dopraw solą i pieprzem.
    Podawaj z domowymi grzankami, posiekanym salami i ostrą papryką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Warzywa Wędzonka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować