Zupa porowo-cebulowa z grzankami

4.5 (197 ocen)

Pyszna, szybka do zrobienia. Uwielbiam w niej ten ciągnący się ser. Mniam :) Nawet moja wybredna córa zjadła ją z apetytem!

Składniki:

  • duży por
    1kg cebuli
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki masła
    2 liście laurowe
    kilka ziarenek ziela ang.
    sól, pieprz, tymianek do smaku
    1l bulionu warzywnego
    10-15 dag sera żółtego
    2 bagietki
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa cebulowa Tosty Grzanki Ser

Zupa porowo-cebulowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora pokroić na półplasterki, cebulę w piórka a czosnek drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać masło i oliwę. Wrzucić warzywa i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż będą miękkie (ok 30 minut). W połowie duszenia dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wlać bulion i gotować jeszcze ok 10 minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Połowę zupy odlać i zmiksować blenderem na gładki krem. Wymieszać z pozostałą zupą.
  • 2. Bagietki pokroić skośnie na kromki, posypać startym serem i tymiankiem. Zapiekać do czasu aż ser się rozpuści. Ja układam grzanki na patelni z rozgrzaną odrobiną oliwy i przykrywam dużą przykrywką. Ogrzewam na małym ogniu do czasu aż ser się nie rozpuści.
  • 3. Zupę nalewać do kokilek, posypać startym serem. Włożyć do mikrofalówki na 2 minuty aby ser się rozpuścił. Podawać z grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować