Pyszna, szybka do zrobienia. Uwielbiam w niej ten ciągnący się ser. Mniam :) Nawet moja wybredna córa zjadła ją z apetytem!
Składniki:
duży por
1kg cebuli
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela ang.
sól, pieprz, tymianek do smaku
1l bulionu warzywnego
10-15 dag sera żółtego
2 bagietki
Zupa porowo-cebulowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora pokroić na półplasterki, cebulę w piórka a czosnek drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać masło i oliwę. Wrzucić warzywa i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż będą miękkie (ok 30 minut). W połowie duszenia dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wlać bulion i gotować jeszcze ok 10 minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Połowę zupy odlać i zmiksować blenderem na gładki krem. Wymieszać z pozostałą zupą.
2.Bagietki pokroić skośnie na kromki, posypać startym serem i tymiankiem. Zapiekać do czasu aż ser się rozpuści. Ja układam grzanki na patelni z rozgrzaną odrobiną oliwy i przykrywam dużą przykrywką. Ogrzewam na małym ogniu do czasu aż ser się nie rozpuści.
3.Zupę nalewać do kokilek, posypać startym serem. Włożyć do mikrofalówki na 2 minuty aby ser się rozpuścił. Podawać z grzankami.
Komentarze