Zupa rybna z krewetkami

4.5 (185 ocen)

Rewelacyjna, wyjątkowa aromatyczna wypełniona owocami morza

Składniki:

  • 1 dorsz świeży
    1 pstrąg świeży
    dodatkowo: odpady z 3 ryb (np. łby)
    około 20 gram krewetek
    2 ząbki czosnku
    kieliszek wytrawnego wina białego
    3-4 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    1 duża cebula
    1/4 selera
    3-4 ziarna ziela angielskiego
    2-3 liście laurowe
    garść rodzynek
    sól, pieprz do smaku
    mąka
    olej
    woda (około 1 1/2 litra)
    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa rybna

Zupa rybna z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do miseczki wrzucamy oczyszczone krewetki, solimy, zasypujemy posiekanym bardzo drobno czosnkiem (nie wyciskamy przez praskę) i zalewamy winem, Odstawiamy.
    Ryby czyścimy, filetujemy. Odpady wrzucamy do osolonego wrzątku, razem z obranymi warzywami, rodzynkami, zielem angielski i liśćmi laurowymi. Gotujemy na maleńkim ogniu około 2 godzin.
    Gotowy bulion rybny przecedzamy na drobnym sitku lub gazie. Do bulionu wkładamy pokrojonego w dużą kostkę pstrąga oraz ugotowaną wcześniej marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojone w plastry (wcześnie warto delikatnie opłukać z rybich odpadów). Całość gotujemy około 20 minut na małym ogniu.
    W tym czasie na odrobinie oleju podsmażamy krewetki, po 2-3 minutach wlewamy do nich marynatę z wina. Smażymy, aż 80% wina wyparuje. Gotowe wrzucamy do garnka z bulionem.
    Filety z dorsza, pokrojone na niewielkie kawałki doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej patelni, aż się zrumienią. Następnie układamy w głębokim talerzu i zalewamy zupą. Posypujemy posiekana pietruszką i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować