Zupa rybna z pomidorami, szpinakiem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety kroimy w dużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, lekko solimy i oprószamy pieprzem cytrynowym. Odstawiamy na 30 minut.
2.Pomidory myjemy, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut, następnie obieramy ze skórki, wyjmujemy nasionka, a miąższ kroimy w drobną kostkę.
3.Szpinak przebieramy, odrywamy ogonki, większe liście dzielimy na pół. Płuczemy dokładnie i osączamy z wody.
4.Dwie szklanki wody zagotowujemy, rozpuszczamy kostkę warzywną. Do bulionu wkładamy rybę, zagotowujemy, gotujemy 2 minuty i zestawiamy z ognia.
5.Ryż gotujemy 10 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy.
6.W rondlu roztapiamy masło, wkładamy pokrojone pomidory i dusimy 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy szpinak i ryby wraz z bulionem, mieszamy, gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu.
7.Zupę podajemy z ugotowanym ryżem, dekorujemy piórkami koperku.
Porady
Zamiast kostki warzywnej można użyć 2 szklanek domowego wywaru warzywnego. Filety z dorsza można zastąpić inną białą rybą.
Komentarze