Świeża, delikatna, pachnąca, apetyczna, do przygotowania w kilka chwil. Szczypiorek choć jest dostępny przez cały rok, to wiosną i latem smakuje nam najbardziej.
Składniki:
2 pęczki szczypiorku
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki)
2 marchewki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
180g śmietany 18%
Masło
Sól, pieprz
Jajka ugotowane na twardo
Zupa szczypiorkowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szczypiorek drobno posiekać i podsmażyć na roztopionym maśle. Szczypiorek zalać bulionem. Dodać marchewkę drobno pokrojoną. Gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem, aż marchew będzie miękka. Mąkę ziemniaczaną połączyć ze śmietaną, zahartować zupą i wlać do bulionu. Zamieszać. Zupę doprawić pieprzem i solą do smaku. Jajka obrać i przekroić na połowę, dodać do zupy
Komentarze