Zupa szczawiowo-pokrzywowa z kiełbasą

0 (0 ocen)

Pyszna, znana i lubiana szczawiowa z dodatkiem niedocenianej pokrzywy i plasterków cienkiej kiełbaski.

Składniki:

  • 2,5 l wody
    300 g świeżego szczawiu
    100 g młodych listków pokrzywy
    sól morska
    200 g cienkiej kiełbasy
    5-6 łyżek śmietany 18%
    3-4 łyżki mąki pszennej

Zupa szczawiowo-pokrzywowa z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać wodę i zagotować. Szczaw i pokrzywę opłukać, osączyć i drobno pokroić. Wrzucić do gotującej wody. Zagotować wszystko, doprawić do smaku solą. Dodać pokrojoną w cienkie plastry kiełbasę. Śmietanę wymieszać z odrobiną wywaru i mąką, dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Wlać do garnka i zagotować, gotować jeszcze 3 minuty. Podawać z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy