Zupa szczawiowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

...

  • 60 min

Składniki:


  • 200 g szczawiu
    800 ml bulionu wołowo-drobiowego
    2 łyżki masła
    150 ml kwaśnej śmietany
    1 łyżka mąki
    Sól ,pieprz ,cukier

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przebrany szczaw opłukać ,posiekać i dusić na maśle 8 min. Zalać bulionem i gotować 10 min. Mąkę dokładnie wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody. Kiedy znikną grudki ,dodać 4 łyżki zupy ,wymieszać i wlać do reszty zupy. Gotować 5 min i połączyć ze śmietaną ,wcześniej rozbełtanej z paroma łyżkami zupy. Doprawić do smaku solą ,pieprzem oraz cukrem ,doprowadzić do wrzenia i podawać z pokrojonym w ćwiartki jajkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy