Zupa szpinakowa z ziemniakami w porach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łączymy mleko z 1 litrem wody i doprowadzamy do wrzenia, solimy, dodajemy kostki bulionowe. Ziemniaki obieramy, kroimy w ósemki i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy około 10 minut, na półtwardo, wyjmujemy łyżką cedzakową.
2.0,5 litra wywaru z ziemniaków łączymy z 1 litrem wody, dodajemy szpinak i gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz granulowanym czosnkiem. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy śmietanę.
3.Por kroimy w półplasterki, cebulę siekamy i razem z porem smażymy na maśle. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz ugotowane ziemniaki. Smażymy około 5 minut, dodajemy posiekany koperek.
4.Zupę rozlewamy do miseczek, osobno podajemy ziemniaki w porach. Dekorujemy cząstkami pomidora.
Porady
Do zupy można dodać kawałek selera, marchewkę oraz pietruszkę, co wzbogaci jej smak.
Komentarze