Zupa szpinakowa z ryżem i pulpecikami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

zupka smaczna i pożywna .Polecam

  • 1 godz. 20 min

Składniki:


  • 1porcja rosołowa
    200g. ryż biały długoziarnisty
    2 średnie marchewki
    2 średnie pietruszki korzeń
    1/2 średniego selera
    700g świeżego szpinaku
    1/2 pęczka koperku
    100ml. śmietany 18% ( uht )
    200g. mięsa mielonego woł-wieprz.
    100g bułki tartej
    100ml. bulionu może być z kostki
    3-4 liścia laurowego,ziela angielskiego
    sól,pieprz,magii do smaku

Zupa szpinakowa z ryżem i pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wrzucamy porcję rosołową,liścia laurowe,ziela angielski,zalewamy wodą lekko solimy gotujemy wywar ok.1h. na średnim ogniu.W między czasie mięso mielone mieszamy z bułką tartą i bulionem,doprawiamy do smaku,wyrabiamy pulpety wielkości orzecha włoskiego,panierujemy w bułce tartej,smażymy na rumiano ze wszystkich stron.Wywar przecedzamy rzez gęste sito.Do wywaru dodajemy potarte na tarce o grubych oczkach warzywa i ryż gotujemy ok.15min,zmniejszamy płomień.Do zupy dodajemy rozdrobniony szpinak.Śmietanę hartujemy wlewamy do zupy,doprawiamy do smaku jeszcze chwilę gotujemy.Zupę rozlewamy na talerze podajemy z pulpecikami oraz posiekaną natką.SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy