Zupa sabaudzka

0 (0 ocen)

Miseczki ( talerze) wyłożyć liśćmi kapusty i nalewać zupę.Zupa jest gęsta i syta.

Składniki:

  • 1 marchew
    1 pietruszka
    1/4 selera
    12 cm por
    70g szynka wędzona
    1/2 szkl.groszku zielonego
    100g sera ementaler
    1/2 szkl.orzechów włoskich
    1/2 szkl.śmietany 18%
    2 łyżki szczypiorku
    4 szkl.rosołu
    100g kapusty zielonej sabaudzkiej czyli włoskiej

Zupa sabaudzka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa sabaudzka. 1. Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
    Plaster szynki o grubości 1 cm pokroić w kostkę,
    również ser.
    Zagotować rosół, dodać włoszczyznę,
    groszek,
    szynkę,
    orzechy.
    Warzywa ugotować do miękkości (20-25min.)
    Zupę zaprawić śmietaną, zamieszać i już nie gotować.
    Szczypiorek drobno posiekać i dodać do zupy.
    Dodać kostki sera.
    Z kapusty zdjąć liście ,opłukać i sparzyć wrzątkiem.
    Miseczki ( talerze) wyłożyć liśćmi kapusty i nalewać zupę.Zupa jest gęsta i syta.

Komentarze

Podobne przepisy