Ta zupka to idealny pomysł na rozgrzewającą zupkę z imbirem na zimową porę. Całość jest bardzo smaczna, kremowa i sycąca, do przygotowania w kilka chwil.
30 min
Składniki:
Składniki na około 4 porcje:
220 g selera (korzeń, obrany)
100 g marchewki (obranej)
cebula
10 g świeżego imbiru (obrany)
750 ml gorącego bulionu
500 ml gorącej wody
100 g serka topionego gouda
pieprz
sól
3 łyżki koperku suszonego
soczewica czerwona ugotowana – do podania
Zupa selerowa podana z soczewicą czerwoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju rzepakowego. Marchewkę i seler kroimy w kostkę, dodajemy do cebulki i smażymy razem na wolnym ogniu około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
2.Następnie dodajemy pokrojony drobno imbir, całość zalewamy 500 ml gorącej wody i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości warzyw (około 15 minut).
3. Po tym czasie dodajemy serek topiony i wszystko blendujemy, wlewamy bulion, gotujemy na wolnym ogniu około 3-5 minut.
4.Gotową zupę przyprawiamy, dodajemy koperek, podajemy z dowolną ilością soczewicy czerwonej, można też podać dodatkowo z makaronem.
Komentarze