Zupa selerowa podana z soczewicą czerwoną

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ta zupka to idealny pomysł na rozgrzewającą zupkę z imbirem na zimową porę. Całość jest bardzo smaczna, kremowa i sycąca, do przygotowania w kilka chwil.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na około 4 porcje:
    220 g selera (korzeń, obrany)
    100 g marchewki (obranej)
    cebula
    10 g świeżego imbiru (obrany)
    750 ml gorącego bulionu
    500 ml gorącej wody
    100 g serka topionego gouda
    pieprz
    sól
    3 łyżki koperku suszonego
    soczewica czerwona ugotowana – do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa selerowa podana z soczewicą czerwoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju rzepakowego. Marchewkę i seler kroimy w kostkę, dodajemy do cebulki i smażymy razem na wolnym ogniu około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  • 2. Następnie dodajemy pokrojony drobno imbir, całość zalewamy 500 ml gorącej wody i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości warzyw (około 15 minut).
  • 3. Po tym czasie dodajemy serek topiony i wszystko blendujemy, wlewamy bulion, gotujemy na wolnym ogniu około 3-5 minut.
  • 4. Gotową zupę przyprawiamy, dodajemy koperek, podajemy z dowolną ilością soczewicy czerwonej, można też podać dodatkowo z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Marchewka Seler Soczewica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować