Zupa selerowo-cebulowa

0 (0 ocen)

Zupa w lekko orientalnym stylu. Główne składniki to seler i cebula. Ostrość zapewnia czosnek, musztarda oraz przyprawa curry. Dość nietypowe dodatki - ziarna słonecznikowe i sezamowe - złamane są kwaskowym smakiem kefiru. Wszystkie składniki tworzą spójną całość i miło zaskakują smakowo.

Składniki:

  • 1 duży seler (600g)
    3 duże białe cebule (łącznie 400g)
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    po 2 łyżki słonecznika łuskanego i sezamu
    3 łyżeczki mąki pszennej
    5 szklanek bulionu warzywnego
    200 g kefiru 2%
    2 - 3 łyżeczki musztardy chrzanowej
    1 łyżka curry
    do smaku - sól, biały pieprz mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Curry Przystawki

Zupa selerowo-cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa selerowo-cebulowa 1. Słonecznik i sezam uprażyć na sucho w garnku, mieszając.
  • Zupa selerowo-cebulowa 2. Następnie dodać masło - rozpuścić. Wsypać curry i chwilę podgrzewać, mieszając. Całość oprószyć mąką i zasmażyć.
  • Zupa selerowo-cebulowa 3. Wlać bulion - mieszając, doprowadzić do wrzenia. Dodać obrany i pokrojony w kostkę seler, pokrojone w piórka cebule oraz posiekany czosnek. Gotować 20 - 25 min.
  • Zupa selerowo-cebulowa 4. Następnie dodać musztardę - wymieszać.
  • Zupa selerowo-cebulowa 5. Wlać kefir - wymieszać. Chwilę gotować. Zupę doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować