Zupa serowo-pieczarkowa z klopsikami

4.5 (170 ocen)

Pyszna i rozgrzewajaca zupa, coś dla wielbicieli sera.

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego z kurczaka,
    25 dag pieczarek,
    20dag startego sera cheddar,
    marchewka,
    cebula,
    2 duże ziemniaki,
    jajko,
    2 łyżki bułki tartej,
    szczypta gałki muszkatołowej,
    sól,
    pieprz,
    6 szkl. domowego rosołu (ew. z kostki),
    3 łyżki mąki,
    2 łyżki masła.
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa serowo-pieczarkowa z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki oczyścić, pokroić w dużą kostkę. Podsmażyć na maśle. Oprószyć mąką, dodać do gorącego rosołu. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę oraz ziemniaki. Gotować ok. 30min na małym ogniu. Mięso wyrobić z jajkiem, bułką tartą, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Formować bardzo malutkie kotleciki i smażyć na oleju ze wszystkich stron. Dodać do zupy wraz ze startym serem. Gotować jeszcze ok. 3 min, często mieszając. Doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować