Zupa śliwkowa z makaronem i malinami

4.5 (174 ocen)

  • 15 min

To jedna z naszych ulubionych w domu zup owocowych. Z malinkami i makaronem z jaj przepiórczych smakuje wybornie.

  • 15 min

Składniki:

  • świeże śliwki węgierki waga po wypestkowaniu 1.1 kilograma
    maliny 200 gramów
    kora cynamonowa 1 sztuka
    goździki 2 sztuki
    cukier 4 łyżki
    makaron świderki z jaj przepiórczych lub inny 250 gramów
    mąka ziemniaczana 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Zupy Desery

Zupa śliwkowa z makaronem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sliwki myjemy, pozbywamy się pestek i zalewamy siedmioma szklankami wody, dodajemy korę cynamonową (większą w laskach) oraz goździki i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 7 minut.
  • makaron 2. Makaron gotujemy osobno w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy.
  • śłiwki 3. Odzielamy ugotowane śliwki od wywaru owocowego - tzn. przecedzamy wywar. Śliwki przecieramy przez sito (skórki i pozostałości odrzucamy). Przetarte śliwki łaczymy z wywarem owocowym, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 4 łyzkach zimnej wody i zagotowujemy. Odstawiamy.
  • zupa śliwkowa 4. Na talerzach układamy makaron, zalewamy zupą i posypujemy świeżymi malinami. Możemy dodać do zupy śmietany lub jogurtu, ale nam smakuje bez....... Możemy również dosłodzić zupkę, jeśli jest dla nas za kwaśna.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować