Zupa śliwkowa z makaronem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sliwki myjemy, pozbywamy się pestek i zalewamy siedmioma szklankami wody, dodajemy korę cynamonową (większą w laskach) oraz goździki i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 7 minut.
2.Makaron gotujemy osobno w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy.
3.Odzielamy ugotowane śliwki od wywaru owocowego - tzn. przecedzamy wywar. Śliwki przecieramy przez sito (skórki i pozostałości odrzucamy). Przetarte śliwki łaczymy z wywarem owocowym, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 4 łyzkach zimnej wody i zagotowujemy. Odstawiamy.
4.Na talerzach układamy makaron, zalewamy zupą i posypujemy świeżymi malinami. Możemy dodać do zupy śmietany lub jogurtu, ale nam smakuje bez....... Możemy również dosłodzić zupkę, jeśli jest dla nas za kwaśna.
Komentarze