Pyszna rozgrzewająca i pikantna zupa z nutą mleczka kokosowego. Idealna na przeziębienia.
Składniki:
około 1000 ml bulionu ( może być drobiowy lub warzywny)
400 ml mleczka kokosowego
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
kawałek imbiru ( ok 4 cm)
1 mała papryczka chilli ( lub przyprawa)
2 łyżki sosu rybnego
sok z połówki cytryny
przyprawy : kolendra ( ok pół łyżeczki), kmin ( ok 1 łyżeczki), kurkuma ( ok 1 łyżeczki), cukier ( 1 łyżeczka), mielona trawa cytrynowa ( ok 2 szczypty)
olej rzepakowy
1.Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać olej. Podsmażyć na nim cebulę oraz czosnek. Dodać obrany i posiekany drobno/starty imbir oraz pokrojoną papryczkę. Podsmażać ok 2 minuty. Następnie dodać kolendrę, kurkumę i kmin. Całość dokładnie wymieszać.
2.Następnie do garnka wlać bulion oraz mleczko kokosowe. Dodać cukier, sos rybny, sok z cytrynu oraz pokrojoną w nieduże paski pierś z kurczaka. Gotować na wolnym ogniu około 10-15 minut. W razie potrzeby doprawić chilli.
Podawać z makaronem ryżowym przygotowanym wg przepisu podanego na opakowaniu.
Smacznego:)
Komentarze