Zupa tajska

0 (0 ocen)

Pyszna rozgrzewająca i pikantna zupa z nutą mleczka kokosowego. Idealna na przeziębienia.

Składniki:

  • około 1000 ml bulionu ( może być drobiowy lub warzywny)
    400 ml mleczka kokosowego
    1 cebula
    2-3 ząbki czosnku
    kawałek imbiru ( ok 4 cm)
    1 mała papryczka chilli ( lub przyprawa)
    2 łyżki sosu rybnego
    sok z połówki cytryny
    przyprawy : kolendra ( ok pół łyżeczki), kmin ( ok 1 łyżeczki), kurkuma ( ok 1 łyżeczki), cukier ( 1 łyżeczka), mielona trawa cytrynowa ( ok 2 szczypty)
    olej rzepakowy

    Dodatkowo:
    dwie piersi z kurczaka
    makaron ryżowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion

Zupa tajska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać olej. Podsmażyć na nim cebulę oraz czosnek. Dodać obrany i posiekany drobno/starty imbir oraz pokrojoną papryczkę. Podsmażać ok 2 minuty. Następnie dodać kolendrę, kurkumę i kmin. Całość dokładnie wymieszać.
  • 2. Następnie do garnka wlać bulion oraz mleczko kokosowe. Dodać cukier, sos rybny, sok z cytrynu oraz pokrojoną w nieduże paski pierś z kurczaka. Gotować na wolnym ogniu około 10-15 minut. W razie potrzeby doprawić chilli.
    Podawać z makaronem ryżowym przygotowanym wg przepisu podanego na opakowaniu.
    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować