Zupa tajska z kurczakiem i krewetkami

4.5 (159 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Dodaję do niej mleko kokosowe i świeżą kolendrę

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:


  • - bulion z kurczaka: 800 mililitrów
    - kresetki 16/20: 8 sztuk
    - trawa cytrynowa (zmiażdżona łodyga): 0.5 sztuki
    - liście limonki kaffir: 1 sztuka
    - pasta Tom Ka: 1 łyżka
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - pierś z kurcxzaka: 200 gramów
    - kolendra (drobno posiekana): 1 łyżka
    - dymka (drobno posiekana): 1 sztuka
    - marchew: 40 gramów
    - seler: 40 gramów
    - por: 40 gramów
    - mieszanka kiełków: 40 gramów
    - czosnek: 1 ząbek
    - mleko kokosowe: 200 mililitrów
    - olej sezamowy: 1 łyżka
    - imbir (świeży): 1 łyżeczka
    - sezam (ziarna): 1 łyżeczka
    - sos sambal oelek: 1 łyżeczka
    - sól do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa tajska z kurczakiem i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oleju sezamowym podsmażyć pokrojone warzywa (marchew, seler, por, dymka). Dodać kurczaka, krewetki, czosnek, trawę cytrynową i liście limonki. Zalać bulionem. Doprawić imbirem i sosem sambal oelek. Pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe, pastę Tom ka, sok z cytryny i kolendrę. Doprawić do smaku. Podawać ze świeżymi kiełkami i palonymi ziarnami sezamu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować