Zupa wzmacniająca

0 (0 ocen)

  • 5 min

Synek jest przeziębiony,marudny i nie chce jeść. Ugotowałam mu taką delikatną zupkę. Jest pełna warzyw i lekko strawnej kaszy. W sam raz na wzmocnienie,nie tylko dla dzieci.

  • 5 min

Składniki:

  • 1 marchew
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1 mały por
    garść posiekanej włoskiej kapusty
    2 listki świeżego lubczyku
    3 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka oleju rzepakowego
    2,5 łyżki kaszy kuskus
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa wzmacniająca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć obrać,por posiekać,marchew,pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zagotować 1,5 litra wody,dodać olej,sól do smaku,wrzucić rozdrobnione warzywa i listki lubczyku,gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 15 minut. Po tym czasie do zupki dodać kaszę i natkę pietruszki,przykryć. Po 5 minutach gdy kasza zmięknie zupka jest gotowa do jedzenia.

Porady

Zupę można ugotować na jakimś mięsie a zamiast kaszy kuskus użyć kaszy manny błyskawicznej. Ponieważ mój syn mięsa je sporo,więc czasem gotuję mu zupy tylko z odrobiną oleju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować