Zupa warzywna

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybka do zrobienia i pożywna zupa warzywna jedna z moich ulubionych.

  • 30 min

Składniki:

  • łyżka masła
    2 szalotki
    por
    marchewka
    pietruszka
    seler
    ziemniak
    łyżeczka curry
    1,5 litra rosołu lub wody
    garść fasolki szparagowej (może być mrożona)
    garść groszku (może być mrożony)
    mały brokuł lub kalafior podzielony na różyczki
    szklanka wiejskiej kwaśnej śmietany
    sól
    pieprz
    ziele angielskie
    liść laurowy
    natka pietruszki lub koperek

Zupa warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę, pora i pokrojone w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaka. Posypujemy curry. Zalewamy rosołem. Solimy, doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy pozostałe warzywa i gotujemy na wolnym ogniu około 15 - 20 minut. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy śmietanę ponownie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy świeżą zieleniną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy