Zupa wenecka

0 (0 ocen)

  • 25 min

Zupa wenecka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Do jej przygotowania można użyć każdego rodzaju białego ryżu, ale najlepiej wykorzystać ten służący do robienia risotto, czyli np. arborio. Całość można natomiast posypać skórką cytrynową, która nada jej głębokiego smaku.

  • 25 min

Składniki:

  • 2 łyżki masła
    1 szalotka
    1 łodyga selera
    100 g ryżu arborio
    900 ml bulionu drobiowego
    315 g. świeżego lub mrożonego groszku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    60 g parmezanu
    sól i pieprz
    1 plaska łyżeczka ziół prowansalskich
    1 cytryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania główne

Zupa wenecka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w duży rondlu, w którym będziemy gotować zupę. Szalotkę i seler posiekać i usmażyć na maśle. Po 2 minutach dodać surowy ryż i smażyć przez kolejne dwie minuty. Zwiększyć ogień. Dodać bulion i doprowadzić do wrzenia.
  • 2. Zmniejszyć ogień. Jeśli używamy groszku mrożonego, dodać go teraz a jeśli jest świeży to podgotować zupę przez 15 minut i dopiero wtedy dodać, gotować kolejne 5 minut. Dodać pieprz i sól. Na talerzach dekorować natką pietruszki, skórką cytrynową i startym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować