Zupa z ciecierzycy

0 (0 ocen)

Zdrowa, sycąca i rozgrzewająca. Idealna na jesienno-zimowe obiady.

Składniki:

  • 250g ciecierzycy
    400g schabu
    1 duża marchewka
    kawałek selera
    2-3 łodygi selera naciowego
    cebula
    ząbek czosnku
    sól, pieprz
    łyżeczka suszonej kolendry
    2 ziarenka ziela ang.
    liść laurowy
    łyżeczka słodkiej papryki
    łyżeczka przyprawy suszone pomidory z bazylią
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    natka pietruszki
    2-3 łyżki oleju do smażenia

Zupa z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę przepłukać, zalać zimną wodą (ok 1l) i moczyć przez całą noc. Gotować do miękkości (ok 1 godz). W międzyczasie przygotować schab. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Usmażyć na 2 łyżach oleju na rumiano, pod koniec dodać posiekana cebulkę i smażyć aż się zeszkli. Dodać do miękkiej soczewicy, wrzucić liść laurowy, ziele ang, dolać jeszcze tyle gorącej wody aby uzyskać odpowiednią gęstość zupy (u mnie ok 1,5l). Doprawić solą-cały czas gotować na małym ogniu. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy ok 5 min. pokrojone w słupki marchew i selera oraz pokrojony w plasterki seler naciowy. Warzywa dodajemy do zupy. Dodajemy koncentrat, kolendrę i gotujemy do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy