Zupa z cukinii i groszku

4.48 (184 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jak dotąd cukinia wydawała mi się raczej nieciekawym warzywem, stanowiącym dodatek do innych, bardziej wyrazistych składników. Miłe zaskoczenie zafundowała mi zupa cukiniowa z groszkiem..

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - cukinia (duże): 2 sztuki
    - mrożony groszek: 400 gramów
    - cebula: 2 sztuki
    - curry: 3 łyżki
    - czosnek: 2 ząbki
    - jogurt grecki: 400 mililitrów
    - bulion warzywny lub drobiowy: 400 mililitrów
    - sól, pieprz (do smaku): 2 szczypty
Wystaw ocenę:

4.48 (184 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z cukinii i groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczy razem z curry przez ok. 3-4 minuty. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię oraz zmiażdżony czosnek. Mieszamy i smażymy przez kolejne kilka minut. Zalewamy bulionem oraz jogurtem, dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. Kiedy cukinia zmięknie, zupę miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem, można dodać jeszcze trochę curry. Przed podaniem do zupy wsypujemy rozmrożony groszek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować