Zupa z czerwoną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać je ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę drobno pokroić i poddusić na oleju, podlewając wodą.
2.Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce i dodać razem z koncentratem pomidorowym do podduszonej cebuli z czosnkiem. Warzywa dusić do miękkości, podlewając bulionem.
3.Soczewicę przepłukać i wsypać do gotującego się bulionu, po 10 minutach dodać pomidory, przesmażone warzywa i pokrojoną drobno bazylię. Pogotować ok. 10 minut, przyprawić do smaku.
4.Na koniec dodać śmietanę, rozrabiając ją najpierw w kubeczku z bulionem, aby się nie zważyła.
Porady
Jeśli chcemy, aby zupa była bardziej dietetyczna, można zrezygnować ze śmietany lub zastąpić ją jogurtem naturalnym.
Komentarze