Zupa z czerwoną soczewicą i frankfurterkami

5 (1 ocen)

  • 50 min

Pożywna i lekka zupa w sam raz na zimowe dni. Aromatu dodają jej podsmażane franfurterki i warzywa.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 puszka soczewicy gotowanej na parze
    1 puszka krojonych pomidorów
    4 kiełbaski frankfuterki
    750 ml bulionu wołowego
    1 cebula
    kawałek pora
    1 marchewka
    1 liść laurowy
    4 ziarna czarnego pieprzu
    1-2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka sosu sojowego
    tymianek
    pieprz
    natka pietruszki
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Sosy

Zupa z czerwoną soczewicą i frankfurterkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka, w którym będziemy gotować zupę, wlewamy olej. Podsmażamy na nim pokrojone w plasterki kiełbaski. Zrumienione wyjmujemy na talerz. Obraną marchewkę i cebulę kroimy w kostkę a pora szatkujemy. Warzywa wrzucamy do garnka i smażymy przez 5 minut. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory, przeciśnięty czosnek i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Następnie dokładamy opłukaną soczewicę i franfurterki. Po 10-15 minutach przyprawiamy zupę sosem sojowym, tymiankiem oraz pieprzem. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Żeby zupa była bardziej gęsta możemy zaprawić ją mąką lub zamiast soczewicy z puszki dodać 150 g surowej. Opłukaną wrzucamy do garnka razem z pomidorami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować