Zupa z czerwoną soczewicą i pomidorami

4.5 (187 ocen)

  • 45 min

Pyszna, sycąca zupa z soczewicy i pomidorów to cenne źródło białka, wapnia i żelaza.

  • 45 min

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy
    2 litry domowego bulionu wołowego
    425 g krojonych pomidorów z puszki
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    2 marchewki
    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1/2 pęczka natki pietruszki
    świeżo zmielony czarny pieprz
    sól (opcjonalnie)
    1 łyżka majeranku
    1/2 łyżki tymianku
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z czerwoną soczewicą i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zrumienić na oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Chwilę podsmażyć. Dolać bulion, dodać ziele, liść laurowy i chwilę gotować. Dodać przepłukaną soczewicę oraz pomidory z puszki, koncentrat i roztarte w dłoniach zioła. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki i łyżkę masła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować