Zupa z czerwonej soczewicy

4.5 (167 ocen)

Zupa z czerwonej soczewicy - smaczna zdrowa i bardzo sycącą. Taką zupę podaje także mojemy 18miesięcznemy Synkowi.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szkl czerwonej soczewicy
    600 g pomidorów ( mogą być różne rodzaje)
    3 małe cebule
    1600 ml wody
    sól, pieprz
    po 1 łyżeczce: bazylia, oregano, słodka papryka mielona
    2 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 średnia marchew
    1 mała pietruszka
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory delikatnie nacinamy w kilku miejscach i wkładamy do miski. Zalewamy wrzątkiem. Po 2 minutach wylewamy wodę i polewamy pomidory zimną wodą. Pomidory obieramy ze skóry
  • image-0clubyt 2. Pomidory kroimy w kostkę
  • 3. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem i szklimy
  • image-0ie2rn4 4. Do zeszklonej cebuli dodajemy pomidory i przesmażamy ok 5 minut
  • image-21ruvmc 5. Marchew i pietruszkę myjemy i osuszamy. Ścieramy na tarce do warzyw i wrzucamy do garnka z cebulą i pomidorami
  • image-0pxnyro 6. Soczewicę wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i mieszamy
  • image-1vjb33a 7. Dodajemy przyprawy oraz koncentrat. Mieszamy. Gotujemy ok 30 minut od czasu do czasu mieszając
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica Soczewica czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować