Zupa z czerwonej soczewicy - smaczna zdrowa i bardzo sycącą. Taką zupę podaje także mojemy 18miesięcznemy Synkowi.
Składniki:
1 i 1/2 szkl czerwonej soczewicy
600 g pomidorów ( mogą być różne rodzaje)
3 małe cebule
1600 ml wody
sól, pieprz
po 1 łyżeczce: bazylia, oregano, słodka papryka mielona
2 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 średnia marchew
1 mała pietruszka
Zupa z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory delikatnie nacinamy w kilku miejscach i wkładamy do miski. Zalewamy wrzątkiem. Po 2 minutach wylewamy wodę i polewamy pomidory zimną wodą. Pomidory obieramy ze skóry
2.Pomidory kroimy w kostkę
3.Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem i szklimy
4.Do zeszklonej cebuli dodajemy pomidory i przesmażamy ok 5 minut
5.Marchew i pietruszkę myjemy i osuszamy. Ścieramy na tarce do warzyw i wrzucamy do garnka z cebulą i pomidorami
6.Soczewicę wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i mieszamy
7.Dodajemy przyprawy oraz koncentrat. Mieszamy. Gotujemy ok 30 minut od czasu do czasu mieszając
Komentarze