Zupa z czerwonej soczewicy na ostro

5 (147 ocen)

  • 45 min

Jak zdrowa jest soczewica każdy wie. Ma dużo białka roślinnego, które z powodzeniem może zastąpić, to cenne- zwierzęce.Zupa smaczna, pożywna na zimowe dni idealna- polecam:)

  • 45 min

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy (łuskanej), ok. 175 g
    1 średnia marchewka, ok. 90 g
    korzeń pietruszki, 40 g
    kawałek selera, 30 g
    ziemniaki obrane, 170 g
    obrana cebula, 80 g
    3 ząbki czosnku
    200 g żeberek wieprzowych
    przyprawa warzywna, pieprz czarny, liść laurowy większy, kilka ziaren ziele angielskiego
    szczypta curry
    szczypta chilli
    zielona pietruszka
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Zupy Curry

Zupa z czerwonej soczewicy na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obrane warzywa na zupę 1. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy. Kroimy w kostkę.
  • czerwona soczewica łuskana 2. Czerwonej soczewicy łuskanej nie namaczamy wcześniej.
  • żeberka wieprzowe 3. Żeberka myjemy dokładnie, zalewamy zimną wodą, gotujemy do miękkości.
  • warzywa, soczewica w garnku 4. Przecedzamy wywar i wrzucamy pokrojone warzywa i soczewicę.
    Mięso oddzielamy od kości. Albo podajemy razem z zupą lub podsmażamy i podajemy do obiadu osobno.
  • zupa w garnku 5. Do zupy dodajemy listek laurowy, ziele angielskie.
  • ugotowana zupa, przed podaniem 6. Gotujemy ok. 15 min. do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku przyprawami. Na końcu siekamy natkę pietruszki.
  • zupa z czerwonej soczewicy na ostro 7. Zupę z soczewicy podajemy na gorąco jako danie obiadowe.
  • zupa z czerwonej soczewicy na ostro 8. Smacznego:)

Porady

Soczewica ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim zawiera sporo białka roślinnego, które jest alternatywną dla białka zwierzęcego. Jest bogatym źródłem potasu- dla wzmocnienia serca, kwasu foliowego- dla kobiet w ciąży. Soczewicy łuskanej nie namaczamy wcześniej, bo i tak szybko się ugotuje. Zupa bezmięsna jest idealna dla wegetarian, zawiera dużo białka roślinnego. Żeberka wówczas zastępujemy wywarem z warzyw. Zupa pysznie smakuje odgrzana na drugi dzień. Wersję dla dzieci nie doprawiamy na ostro.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Żeberka Soczewica czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować